TEKENS VAN PARASIETEN IN HET MENSELIJK LICHAAM

Mensen komen vaak parasieten tegen, maar het is niet altijd mogelijk om hun aanwezigheid in het menselijk lichaam tijdig te identificeren. Wat zijn de symptomen van parasieten in het lichaam? Er zijn er veel en ze zijn vaak verweven met tekenen van inwendige ziekten. Hoe te begrijpen welke symptomen inherent zijn aan worminfecties en hoe een worminfectie te genezen?

Infectiepaden

De larven van de wormen komen eerst in de darm en worden daarin gelokaliseerd. Sommige soorten wormen migreren van de darmen naar andere interne organen en bevinden zich zelfs op die plaatsen van het menselijk lichaam waar het soms erg moeilijk is om ze te identificeren. De redenen voor het binnendringen van parasieten in het menselijk lichaam zijn gevarieerd, hier zijn de meest voorkomende:

 • een persoon kan besmet raken door onvoldoende hygiëne;
 • vanwege slechte warmtebehandeling van besmette vlees- en visproducten;
 • slecht gewassen groenten en fruit;
 • door vervuilde grond en water in open bronnen;
 • bij contact met zieke dieren;
 • van persoon tot persoon, via geïnfecteerde persoonlijke bezittingen;
 • Een volwassene of kind raakt besmet door de beet van een bloedzuigend insect.

Belangrijkste symptomen

Vanuit het maagdarmkanaal

De symptomen van de aanwezigheid van parasieten in het lichaam zijn zeer gevarieerd. Aan de zijkant van de spijsverteringsorganen manifesteren ze zich als volgt:

 • er zijn frequente maag- en darmklachten - obstipatie of diarree;
 • verhoogde gasproductie en dysbiose;
 • symptomen van intoxicatie;
 • bloederige afscheiding tijdens het plassen en tijdens de ontlasting;
 • jeuk en verbranding van de dikke darm, vooral 's nachts;
 • het optreden van een allergische reactie op voedsel, nooit eerder vertoond;
 • eetluststoornissen - de volledige afwezigheid of overmatige consumptie van voedsel.

Tekenen van wormen uit het spijsverteringskanaal kunnen dagelijks of periodiek optreden. Het hangt allemaal af van het aantal parasieten in het lichaam van een kind en een volwassene, van de plaats van hun lokalisatie en van hoe lang ze in het lichaam aanwezig zijn. Als er geen zichtbare oorzaken of bestaande ziekten zijn die het werk van de spijsverteringsorganen verstoren, is het de moeite waard om na te denken over de aanwezigheid van parasieten in de darmen en, voor het geval dat, een onderzoek te ondergaan.

Van de zijkant van het zenuwstelsel

Volwassen parasieten en hun larven scheiden giftige producten af, waarvan het effect een negatief effect heeft op het werk van niet alleen de interne organen, maar ook het menselijke zenuwstelsel. Hoe meer parasieten zich in de darmen hebben gevestigd, hoe meer schade ze aan de menselijke gezondheid toebrengen en hoe karakteristieker de symptomen zijn. Manifestaties van aandoeningen van het zenuwstelsel en de psyche:

 • prikkelbaarheid en angst;
 • chronisch slaapgebrek;
 • koude rillingen en koorts;
 • duizeligheid en hoofdpijn;
 • kinderen zijn angstig en erg humeurig.

Allergische reacties

De aanwezigheid van parasieten in het lichaam kan het optreden van ongekende allergische reacties veroorzaken. Bij infectie met wormen verschijnen allergieën voor voedsel, dranken of geneeskrachtige kruiden. De reactie manifesteert zich in de vorm van verschillende rode huiduitslag over het hele lichaam, jeuk en jeuk van de aangetaste gebieden. Allergieën gaan gepaard met snot, ernstig hoesten, peeling en een droge huid.

Andere symptomen

Symptomen van parasitaire ziekten kunnen, naast veel voorkomende manifestaties, zich verspreiden naar andere organen, storingen en ontstekingsprocessen veroorzaken. Symptomen van parasitaire vergiftiging kunnen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van een bepaald type worm die het lichaam parasiteert. De naam van de parasiet en zijn kenmerken:

 1. Schistosome wormen.Symptomen van schistosomiasis-infectie: huiduitslag bij mensen, slechte adem, bedwelming van het lichaam. Wormen veroorzaken urogenitale infecties, spruw (bij vrouwen) en ontsteking van de prostaat (bij mannen).
 2. Breed lint.De eerste tekenen van parasieten: darmobstructie, bloedarmoede, pijn in de benen en gewrichten. Diphyllobothriasis veroorzaakt aanhoudende diarree en verstoring van het cardiovasculaire systeem.
 3. Cysticercus-parasieten.Symptomen van infectie: psychische stoornissen die hallucinaties veroorzaken. Ook verschijnen er uitstekende moedervlekken op het lichaam, die uiteindelijk veranderen in kwaadaardige formaties.
 4. Ascaris.Andere tekenen van parasieten: allergische dermatosen, hoofdpijnaanvallen. Rondwormwormen veroorzaken bloedarmoede, migraine en cerebrovasculaire problemen.

Lokalisatie in het menselijk lichaam

Parasieten in het menselijk lichaam kiezen elke plaats van lokalisatie, geschikt voor de uitvoering van het leven. Ze kunnen de menselijke hersenen, geslachtsorganen, bronchiën, lever en nasopharynx aantasten. Vaak zijn de darmen de habitat van wormen. Kinderen raken in de regel besmet met pinworms, terwijl bij volwassenen, naast pinworms, de meest voorkomende soorten parasieten parasiteren: rondwormen, cysticercus, brede lintworm, schistosomen, lamblia.

Hoe kom je achter de aanwezigheid van parasieten in het menselijk lichaam?

Het komt voor dat de aanwezigheid van wormen bij een persoon zich manifesteert door milde symptomen. Hoe te controleren of parasieten in het menselijk lichaam leven? Als de meeste tekens overeenkomen, moet u worden onderzocht en de oorzaak vinden. Algemene tekenen van de aanwezigheid van parasieten in het menselijk lichaam:

 • ernstige jeuk en jeuk in het anale gebied (vooral 's nachts);
 • uitslag op verschillende delen van het lichaam;
 • hoofdpijnaanvallen;
 • maag en darmen van streek maken;
 • oorzaakloos gewichtsverlies;
 • het optreden van zwelling van de ledematen;
 • periodieke pijnlijke buikpijn;
 • chronische vermoeidheid en apathie voor alles;
 • nierpijn en spierpijn.

Diagnostiek en behandeling

Als een kind of een volwassene alle tekenen van parasitaire besmetting vertoont, moet u dringend contact opnemen met een arts voor infectieziekten of een parasitoloog. De arts zal de nodige tests en een reeks onderzoeken voorschrijven. Pas na ontvangst van de diagnostische resultaten is er een nauwkeurige definitie van dit probleem. Parasitaire tests zijn onder meer: ​​

 1. Analyse van uitwerpselen op de aanwezigheid van wormlarven.
 2. Scraping voor enterobiasis.
 3. Biochemische bloedtest.
 4. Radiografie. Het wordt uitgevoerd in het geval dat het nodig is om de plaats van lokalisatie van parasieten te bepalen.

Behandeling van parasieten wordt in fasen uitgevoerd en bestaat uit de volgende methoden:

 1. Antihelminthische therapie. De keuze van medicatie voor de behandeling van worminfecties hangt af van het type parasiet.
 2. Reiniging van inwendige organen van wormen met homeopathische middelen.
 3. Traditionele therapiemethoden hebben een schadelijk effect op parasieten, verwijderen volwassenen en hun larven uit het lichaam. Volksrecepten zijn onder meer: ​​antihistaminica van medicinale planten, antihelminthische producten (knoflook, dille, pompoenpitten).
 4. Gebruik indien nodig een ozon-zuurstofmengsel (lokale ozontherapie). Het wordt gebruikt om bacteriën en virussen te vernietigen, intoxicatie te verminderen en heeft een immunomodulerend effect op het menselijk lichaam.
 5. Parasieten die in het menselijk lichaam leven en vergiftiging van het lichaam veroorzaken, vereisen een ziekenhuisbehandeling, in zeldzame gevallen van een operatie.

Een tijdige behandeling van antiparasitaire therapie zal negatieve gezondheidseffecten voorkomen. Hoewel een persoon in de risicogroep voor infectie met wormen valt, is het belangrijk om preventieve maatregelen in acht te nemen, infecties op tijd te behandelen om zichzelf tegen herinfectie te beschermen en de gezondheid te behouden.