Gevaarlijke menselijke parasieten: laat jezelf niet vernietigen

hoe zich te ontdoen van parasieten in het lichaam

Veel mensen begrijpen niet waarom hen bij het solliciteren wordt gevraagd een test te doen op ‘wormeieren’. Nog vaker worden patiënten die met ernstige symptomen worden opgenomen - braken, pijn in de buik, het hart of de longen, obstipatie, allergieën of hoofdpijn - verrast door de diagnose van een helminthische besmetting. Het blijkt dat parasieten verre van veilig zijn voor mensen en de bovenstaande symptomen zijn nog maar het begin. Laten we ze beter leren kennen?

Parasieten zijn overal: buiten en binnen

Het woord ‘parasiet’ komt van het Griekse parasieten, wat parasiet betekent. Deze organismen leven en vermenigvuldigen zich in de organen en weefsels van de gastheer en veroorzaken ernstige ziekten en zelfs de dood. Een dergelijke infectie wordt een invasie genoemd. Parasieten zijn onderverdeeld in verschillende groepen, afhankelijk van hun structuur en ‘habitat’, en ze zijn allemaal erg gevaarlijk.

Ectoparasieten

Deze groep omvat parasitaire organismen die op of in de huid leven. Ze veroorzaken jeuk, dermatitis, allergieën en brengen gevaarlijke infecties met zich mee.

 • Hoofd-, lichaams- en schaamluis gebruiken hun monddelen om de huid van de gastheer te doorboren en bloed te drinken. Infectie ermee wordt pediculosis genoemd. Insecten dragen gevaarlijke ziekten over: tyfus en recidiverende koorts.
 • De demodex-mijt (mijt) is de veroorzaker van een ziekte die demodicose wordt genoemd. De lengte van de parasiet is 0, 48 mm en is dus niet zichtbaar met het blote oog. De mijt leeft in menselijke haarzakjes en veroorzaakt ontstekingen (folliculitis) en dermatitis. Schade aan de wenkbrauwen en wimpers leidt ook tot ooginfecties.
 • De schurftmijt veroorzaakt, zoals de naam al doet vermoeden, schurft. De vrouwelijke parasiet, 0, 25–0, 38 mm lang, knaagt door de epidermis (huidlagen) om eieren te leggen. Schurft wordt gevormd in de dikte van de huid. Parasitisme veroorzaakt jeuk, huiduitslag en allergische reacties. Beïnvloed: oksels, liesstreek, buik, interdigitale ruimtes. De ziekte verspreidt zich snel, omdat het vrouwtje elke dag 3-4 eieren legt, waaruit na 2-3 dagen larven uitkomen.

Endoparasieten

Interne parasieten leven in de gastheerorganen (darmen, nieren, lever) en bloed en veroorzaken infecties (invasie). Er zijn meer dan 25 soorten endoparasieten. Jaarlijks sterven 15 tot 16 miljoen mensen door hun schuld.

Endoparasieten omvatten wormen (wormen) en protozoa. De afgelopen jaren is het aantal besmettingen toegenomen. Verborgen vormen van parasitisme voeren de boventoon; in 80% van de gevallen weet de eigenaar niet dat zich ongenode ‘gasten’ in zijn lichaam hebben gevestigd. Sterfgevallen als gevolg van parasitaire ziekten komen ook vaker voor. De ontwikkeling van het toerisme met bezoeken aan exotische landen heeft geleid tot infectie met tropische parasieten, die in de omstandigheden van ons land moeilijk te identificeren en te vernietigen zijn.

Helminten

De meest voorkomende van deze parasieten zijn:

 • Spoelwormen zijn spoelwormen tot 40 cm lang die in de dunne darm leven. Het vrouwtje legt tot 200. 000 eieren per dag. Wormen verzwakken het lichaam, veroorzaken bloedarmoede en spijsverteringsstoornissen. Nadat ze zich in een bal hebben verzameld, verstoppen de wormen het darmlumen en veroorzaken ze obstructie. Soms worden tijdens een operatie enorme ballen van verwarde rondwormen van een persoon verwijderd.
 • Lintwormen (brede lintwormen) zijn lintwormen die, zodra ze het menselijk lichaam binnendringen, lange tijd geen symptomen vertonen. Het groeiende helminth veroorzaakt een opgeblazen gevoel, bloedarmoede, verstoring van het maag-darmkanaal en darmobstructie. Mensen raken besmet met lintworm door het eten van slecht verwerkte vis.
 • Varkens- en runderlintwormen komen het lichaam binnen bij het eten van onvoldoende verhit vlees dat cysten (larven) van de worm bevat. Parasieten vermenigvuldigen zich snel en bevolken het lichaam van de gastheer. Er wordt een geval beschreven waarbij één persoon werd geparasiteerd door 104 varkenslintwormen, met een totale lengte van 128 meter. Soms beginnen lintwormlarven door het lichaam te ‘lopen’, wat zwelling van het weefsel, hoge koorts en spierpijn veroorzaakt.
 • Pinworms zijn kleine wormen die in de darmen leven. Ze zijn niet zo onschadelijk als ze lijken. Infectie veroorzaakt allergische reacties; wormen kruipen in de appendix en veroorzaken ontstekingen.
 • Nematoden zijn een groep rondwormen die het darmkanaal parasiteren. Wormen veroorzaken irritatie van de darmwand en verstopping van de galwegen. 45 soorten nematoden bevolken het menselijk lichaam. De meest voorkomende zijn darmpaling en zweepwormen.

Sommige wormen leven buiten het maagdarmkanaal en veroorzaken extraintestinale helminthiasen (wormwormen, echinococcus, varkenslintwormcysten). Ze veroorzaken schade aan het zenuwstelsel, de hersenen en inwendige organen. Patiënten hebben koorts, zwelling en bloed in de urine. Dirofilariasis is gevaarlijk, waarbij parasieten in het hart worden aangetroffen. De parasiet veroorzaakt pijn die lijkt op de manifestatie van ischemische hartziekte.

Protozoa

De afgelopen jaren zijn protozoaire parasieten wijdverspreid geworden, waarbij verschillende organen en weefsels zijn aangetast:

 • Giardia is een organisme dat de dunne darm aantast en leidt tot peristaltiekstoornissen. De ziekte verloopt vaak asymptomatisch.
 • Trichomonas en chlamydia zijn protozoa die ontstekingen van het urogenitale systeem veroorzaken.
 • Blastocysten zijn darmparasieten die het slijmvlies irriteren en de immuniteit verminderen.
 • Dysenterische amoeben zijn protozoa die een langdurige vorm van colitis ulcerosa veroorzaken. Een persoon ervaart buikpijn, dunne ontlasting en koorts. De ziekte is gevaarlijk vanwege darmperforatie.

Hoe besmet te raken met helminten: ruw water, exotische gerechten en ongewassen handen

Het is niet nodig om te denken dat parasieten alleen leven bij mensen die niet voor zichzelf zorgen en een asociale levensstijl leiden. Iedereen kan besmet raken, omdat een persoon niet immuun is voor communicatie met zieke mensen en ‘parasietdragers’. Ongenode "gasten" komen het lichaam binnen met voedsel, water van huisdieren, via vuile handen en insectenbeten.

Besmetting wordt aangemoedigd doordat mensen zelfgemaakt reuzel, rauw vlees, gedroogde en gerookte vis kopen op niet-geautoriseerde markten. In een kantine of café kun je besmet raken als de hygiënische omstandigheden daar niet worden gehandhaafd. Onvoldoende verhitte vlees- en visgerechten zijn gevaarlijk.

Ook de parasieten hebben geprofiteerd van de passie voor de Japanse keuken, waarbij thermisch onbewerkte vis aan gerechten wordt toegevoegd. Niet alle sushibarchefs volgen de juiste sanitaire voorzieningen. Als gevolg hiervan raakt een persoon besmet met wormen.

Hoe een parasitaire infectie te vermoeden

In de aanwezigheid van externe parasieten (luizen, schurftmijten, demodex) treedt jeuk op de huid op, die 's nachts verergert. Er verschijnen gebieden met irritatie, roodheid, blaren en puisten op de huid. Soms komen allergieën voor en kan de temperatuur stijgen.

Bij infectie met wormen varieert het klinische beeld, maar in alle gevallen zijn er problemen met de spijsvertering (diarree of constipatie), bloedarmoede en zwakte. Mensen vallen af, zelfs als ze meer eetlust hebben, de smaakvoorkeuren van sommige mensen veranderen - een persoon hunkert naar vet, zout, enz. Dit is hoe het lichaam probeert het verlies aan vitamines en micro-elementen, veroorzaakt door wormparasitisme, aan te vullen.

Helminthinfecties gaan gepaard met een opgeblazen gevoel in de buik, pijn in de verschillende delen, jeuk rond de anus. Soms vallen tijdens de stoelgang wormen uit de anus of komen ze met uitwerpselen naar buiten. Bij ernstige besmetting treedt braken op met het vrijkomen van wormen. Bij een zieke persoon worden de lever en de milt vergroot en treedt er pijn op in het rechter of linker hypochondrium.

Bij helminthiasen komen neurologische manifestaties veroorzaakt door vergiftiging door afvalproducten van parasitaire wezens vaak voor: slapeloosheid, prikkelbaarheid, constante vermoeidheid, bruxisme (tandenknarsen in de slaap).

Parasieten verzwakken het lichaam, ondermijnen het immuunsysteem en veroorzaken allergieën. Manifestaties van bronchiale astma worden vaak geassocieerd met de aanwezigheid van wormen (draadwormen, zweepwormen, echinokokken).

Hoe gevaarlijke parasieten te identificeren

Het is onmogelijk om gevaarlijke bewoners zelf te identificeren en te behandelen, vooral omdat ze in een complex kunnen voorkomen en door sommige te elimineren, maak je alleen maar ruimte voor anderen. Elke kliniek heeft een parasitoloog; hij is het die de plagen behandelt. Als zo'n specialist niet bestaat, kunt u een afspraak maken met een therapeut.

De arts zal een aantal tests voorschrijven:

 • Bloed voor klinische analyse. Bij helminthiasis worden een versnelling van de ESR, een afname van hemoglobine en een toename van het aantal eosinofielen waargenomen.
 • Biochemische bloedtest voor ALT, AST, alkalische fosfatase, thymoltest, amylase. Een toename van deze indicatoren is typisch voor infectie met nematoden.
 • Analyse van gal, slijm, sputum, spierweefsel.

Wormplagen worden vaak vermomd als andere ziekten. Mensen ondergaan operaties waarbij een weggevreten alvleesklier of lever wordt aangetroffen. Het is niet altijd mogelijk om een patiënt met een geavanceerde vorm te genezen, dus je moet niet op een wonder hopen - je moet tijdig dezelfde test voor "wormeieren" ondergaan. Om een diagnose te stellen, wordt endoscopie van de darmen en maag voorgeschreven.

Ziekten veroorzaakt door parasitaire protozoa zijn moeilijk op te sporen. De infectie verloopt latent en vernietigt het lichaam totdat de patiënt ernstige orgaanveranderingen vertoont.

Behandeling van helminthiasis

Om een patiënt te genezen, wordt hij verlost van parasieten en hun stofwisselingsproducten. Voor de behandeling worden anthelmintische geneesmiddelen gebruikt, waarbij rekening wordt gehouden met het type parasiet en de toestand van de patiënt. Dit moet door een arts worden gedaan, omdat alle anti-wormtabletten gevaarlijke stoffen bevatten.

Om grote wormen te verdrijven, krijgt de patiënt een sifonklysma voorgeschreven. Zorg er tegelijkertijd voor dat de kop van de worm niet in het lichaam achterblijft, anders zal de parasiet weer groeien. Om herinfectie te voorkomen, wordt een anthelmintische behandeling in verschillende kuren uitgevoerd.

Na het verdrijven van de wormen worden druppelinfusies van oplossingen, restauratieve middelen en vitamines voorgeschreven. Herstel de functies van organen die zijn aangetast door parasieten.

Pediculosis wordt behandeld met behulp van speciale sprays en kwikzalf. Als er schaamluis wordt geconstateerd, wordt het haar in de liesstreek geschoren.

Zwavelzalf, benzylbenzonaat en een aantal andere medicijnen worden gebruikt om schurft te behandelen. Demodicose wordt behandeld met complexe externe middelen, waaronder kwik, teer, zink en zwavel.

Preventie van parasitaire besmettingen

Om te voorkomen dat je exo- en endoparasieten ‘vangt’, moet je:

 • was uw handen, groenten en fruit grondig voordat u gaat eten;
 • verwijder vuil onder de nagels;
 • gebruik geen kammen, schoenen en huishoudelijke artikelen van anderen;
 • loop op openbare plaatsen niet met blote voeten over de vloer en draag een pet tijdens het zwemmen in het zwembad;
 • koop geen eten op ‘spontane’ markten en eet niet bij dubieuze horecagelegenheden;
 • kook of bak vlees of vis;
 • de gezondheidsstatus van huisdieren bewaken door op tijd te ontwormen;
 • gebruik tijdens het reizen insectenwerend middel;
 • Als u uit een exotisch land bent aangekomen, moet u een volledig onderzoek ondergaan en tests afleggen.

Parasieten besmetten mensen snel, dus als ze worden gedetecteerd, worden de mensen die bij de patiënt wonen gecontroleerd en indien nodig ook behandeld.

In een moderne kliniek kun je je laten testen op de aanwezigheid van wormen en een consult krijgen bij een huisarts voor een snelle genezing van parasieten.