Soorten menselijke parasieten en ziekten veroorzaakt door parasieten

hoe pinworms eruit zien

Pinwormis een frequente gast in kindergroepen. Dit is een middelgrote (tot 1 cm lange) bewoner van de dunne en dikke darm, legt eieren, verlaat het rectum, op huidplooien, ondergoed en beddengoed. Dit gebeurt vaker 's nachts, gepaard gaand met hevige jeuk in de anus. Pinwormeieren rijpen na 4-6 uur en zijn klaar om ziekten te veroorzaken, ze worden perfect bewaard in de omgeving. Ze komen het menselijk lichaam binnen met stof, met vuile handen, door zacht speelgoed, ondergoed, borden.

Diagnose stellen - schrapen van de huid rond de anus en microscopisch onderzoek is nodig, minstens 3 keer met tussenpozen van 3 dagen.

Wanneer pinwormeieren worden gevonden, moet de hele familie van de geïnfecteerden worden onderzocht.

In de wereld zijn ongeveer 350 miljoen mensen besmet met enterobiasis. Wanneer één familielid besmet is, is het gevaar van de ziekte voor alle huishoudens zeer groot.

Toxocara - een parasiet

Toxocarais een parasiet in het spijsverteringsstelsel van honden. In de VS en Europa heeft 80% van de puppy's en meer dan 50% van de volwassen honden toxocariasis. Uit menselijk onderzoek is gebleken dat tot 37% van de bevolking gevoelig is voor het Toxocara-antigeen. Dit betekent dat deze mensen drager waren of zijn van toxocara.

Toxocara is tot 30 cm lang, in deze vorm leeft hij in het lichaam van zijn permanente eigenaar - een hond. De hond geeft toxocar-eieren af in het zand, de bodem, waar ze meerdere jaren kunnen blijven bestaan. Met het zand vallen ze in de handen van spelende kinderen in de zandbakken, en kleven ze ook aan schoenen en kleding. In een persoon kruipen is een doodlopende weg voor de parasiet, omdat de larven rijpen, zich verspreiden door de vaten en interne organen, maar niet opvallen.

Om een diagnose te stellen, is ontlastinganalyse helemaal niet informatief, een biopsie van de aangetaste organen (meestal de lever) en immunologische tests zijn nodig.

Het meest tragische is de drift van toxocar in de ogen (van 15% van de gevallen van oogverwijdering in de wereld is te wijten aan toxocara), laesies van de longen, het hart, de hersenen, de spieren zijn ook onaangenaam - koorts, hoest, vergrote lever, ontsteking van de lymfeklieren, huiduitslag, zenuw- en psychische stoornissen, convulsies.

Ascaris - een parasiet

rondwormen in het menselijk lichaam

Ascaris- treft jaarlijks tot 100 miljoen mensen. Het komt in een persoon terecht met voedsel (meestal ongekookte kruiden, groenten en fruit), met ongezuiverd water, vuile handen, stof en wordt actief gedragen door vliegen. De lengte van de rondworm is maximaal 40 cm, een vrouwelijke rondworm scheidt dagelijks tot 200. 000 eitjes af, die in de grond terechtkomen en er jarenlang goed in bewaard blijven. Het ingeslikte rondwormei verandert in een larve in de dunne darm, dringt vervolgens door in de darmwand, gaat de bloedcapillairen binnen en wordt naar de lever, hersenen, ogen, hart en longen vervoerd. In het proces van beweging voeden rondwormen zich met bloed - erytrocyten en voedingsstoffen. Bloedarmoede (bloedarmoede) is een frequente metgezel van ascariasis.

De migratie van larven veroorzaakt allergieën bij mensen, pijn door het hele lichaam, koorts, verhoogd risico op astma, artritis, neurodermitis, eczeem, toevallen. Als het de longen binnendringt als gevolg van het scheuren van bloedvaten, zijn bloedingen en bloedspuwing mogelijk, op röntgenfoto's - infiltreert, zoals bij een tuberculeus proces.

Bewegend langs de bronchiën naar de keelholte, komen rondwormen met sputum de mond binnen en van daaruit in de slokdarm, maag en darmen. In de darm worden rondwormen vastgehouden, die tegen de wanden van de darmen rusten en ontstekingen, infiltratie en bloeding veroorzaken. Complicaties zijn mogelijk wanneer spoelworm in de neusholtes, lever, galwegen, pancreas en nieren terechtkomt. Er zijn darmobstructie, etterende processen in de buikholte. De diagnose is gebaseerd op ontlastinganalyses (minstens 3 keer), immunologische tests - in de larvale periode.

Hookworm - een parasiet

Hookworm- kan een persoon binnendringen via de huid wanneer hij blootsvoets loopt (het laat geen sporen achter), evenals, net als rondworm, via de mond. Haakwormmaten - tot 1, 5 cm, migreert en beschadigt op dezelfde manier als rondwormen. Een kenmerk is zo'n symptoom als een jeukende uitslag op de ledematen en meer uitgesproken bloedarmoede.

Ontlastinganalyses moeten, zoals bij de meeste invasies, minstens 3 keer worden uitgevoerd.

Breed lint - parasiet

brede lintworm in het menselijk lichaam

Brede lintwormis een grote lange lever,de lengte van een individu is maximaal 10 meter, de levensduur in het menselijk lichaam is maximaal 25 jaar.Kun je je voorstellen wat er in een persoon gebeurt als er meerdere van zulke grote honderdplussers binnen zijn?

Stel je voor hoe de worm in de darm wordt gedraaid, hoe weinig ruimte er overblijft in het lumen van de menselijke darm! Als de worm "rechtgetrokken" zou worden, zou de helft van zijn lengte uithangen! Overigens neemt de worm alle noodzakelijke en nuttige stoffen voor zichzelf op door het hele oppervlak van het lichaam.

Je kunt besmet raken door rauwe, onvoldoende gezouten vis, rivierkreeftjes en kaviaar te eten. Symptomen van de aanwezigheid van een lintworm kunnen bloedarmoede, uitputting, buikpijn zijn, vooral tekenen zoals verhoogde speekselvloed in de ochtend, braken, misselijkheid, zwakte, lethargie en slaperigheid moeten worden gewaarschuwd. Intestinale obstructie is mogelijk.

Een volkomen verbluffend effect op een onvoorbereid persoon wordt veroorzaakt door het loslaten van de afgehakte "staart" van de parasiet uit de darmen - dit is een kenmerk van lintwormen dat helpt bij het stellen van een diagnose.

Runder- en varkenslintwormen zijn parasieten

Runder- en varkenslintwormen zijn parasieten die het menselijk lichaam binnendringen met rauw vlees, vleesproducten en reuzel.

De lengte van een volwassen runderlintworm is maximaal 7 meter, die van een varkenslintworm is maximaal 2 meter, de levensduur is maximaal 20 jaar en het grootste gevaar zit in de migratie van larven, die in staat zijn om zelfs in de ogen en de hersenen door te dringen.

Echinococcus en Alveococcus - parasieten

echinococcus en alveococcus in het lichaam

Echinococcus en alveococcus zijn parasieten die een persoon besmet raakt door contact met dragers van dieren, het drinken van besmet water, het inslikken van aarde met bessen en groenten.

De larven uit de darm worden door de bloedstroom door het hele lichaam gedragen en komen de lever, longen, nieren, botten en hersenen binnen. De larve verandert in een cyste, die groeit door de omliggende weefsels te duwen en samen te knijpen. Symptomen zijn afhankelijk van de locatie van de cyste en de mate van compressie van de organen.

Cysteruptuur is een zeer nare complicatie.

Giardia - een parasiet

Giardiais het eenvoudigste parasitaire dier van de flagellaatklasse. Het is peervormig, 10-20 µm lang; de dorsale zijde is convex, de ventrale zijde is concaaf en vormt een zuignap voor tijdelijke bevestiging aan de epitheelcellen van de gastdarm. 2 ovale kernen, 4 paar flagellen. Het leeft in de menselijke darm (voornamelijk bij kinderen), voornamelijk in de twaalfvingerige darm, minder vaak in het galkanaal en de galblaas en veroorzaakt giardiasis. Asymptomatische parasitaire dragers komen veel voor. Infectie met cysten treedt op wanneer protozoa via de mond de onderste darm binnendringen wanneer besmet voedsel of water het lichaam binnendringt, evenals door vuile handen, enz. De incidentie is sporadisch. Giardiasis komt in alle delen van de wereld veel voor.