Hoe zich te ontdoen van parasieten?

Om van parasieten af te komen, moet u eerst begrijpen welke parasieten zich in de patiënt hebben gevestigd en of ze überhaupt bestaan. Om dit te doen, is er een eenvoudige vingerafdruktest. Als de eosinofielen erin niet groter zijn dan 5, kun je kalm zijn - er zijn geen parasieten in het lichaam. Als deze indicator hoger is dan 5, wordt een analyse van uitwerpselen voor wormeieren uitgevoerd en volgens de resultaten van de analyse zal de behandeling worden voorgeschreven. Geneesmiddelen tegen parasieten hebben veel onaangename bijwerkingen: haaruitval, toevallen, nierfalen, medicijnhepatitis tot levercirrose, dus alleen een arts mag ze voorschrijven.

Populaire symptomen die vaak worden toegeschreven aan de aanwezigheid van parasieten zijn misselijkheid, vermoeidheid, lethargie, bleekheid, onregelmatige stoelgang en constipatie. Deze symptomen duiden eerder op bloedarmoede of een storing van de schildklier. Als ze zijn verschenen of enige tijd hebben geduurd, is het verstandig om naar een dokter te gaan. En als preventieve maatregel: was uw handen vaker.

Angst voor parasieten

Veel mensen zijn volkomen oprecht en erg bang voor parasieten, die zogenaamd ernaar streven om in hun lichaam te komen. En daarom zijn ze bereid veel geld uit te geven aan oplichters die niet alleen parasieten zoeken, maar ook 'vinden', en vervolgens allerlei voedingssupplementen en andere remedies voor denkbeeldige wormen 'voorschrijven' aan naïeve slachtoffers. Sommigen proberen zelf parasieten te verwijderen met behulp van knoflook, uien en mierikswortel - de medicijnen van hen zijn op zijn minst veilig. Maar wat er in de pot zit die ze van de toekomstige dokters krijgen, is nog onbekend.

Het probleem van parasitose bestaat echt, alleen bestaat het in de landen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Dus in sommige Aziatische landen bereikt de infectie van mensen met opisthorchiasis 80%. Daar worden speciale maatregelen genomen om voedsel en water te desinfecteren. Maar dit alles is niet bij ons, tropische parasieten overleven niet in het huiselijke klimaat, hoewel opisthorchiasis gebruikelijk is in de holon-regio's. Het wordt overgedragen via vissen, maar ook via katten en honden die zich met deze vis voeden. Maar vandaag zullen we het hebben over andere parasieten, waarvan het heel goed mogelijk is om op onze middelste rijstrook geïnfecteerd te raken. Deze parasieten zijn rondwormen en draadwormen.

Ascaris en ascariasis

rondworm in het menselijk lichaam

Ascaris parasiteert alleen bij mensen. De parasiet is een vrij lange ronde worm met een geelachtig roodachtige kleur. De lengte van een volwassen mannetje is 15-25 cm, het vrouwtje is langer - tot 20-40 cm Als rondwormen het menselijk lichaam binnendringen, ontwikkelt de ziekte ascariasis. Tegelijkertijd lijdt het maag-darmkanaal in grotere mate, maar schade aan andere organen is ook mogelijk, evenals allergische reacties. Ascariasis is vrij wijdverbreid, 60-85 mensen op elke 100 duizend worden er ziek van.

Levenscyclus spoelworm: via het bloed naar de darmen

Een ziek persoon is niet gevaarlijk in termen van infectie, omdat infectie optreedt wanneer eieren het lichaam binnenkomen. En eieren komen met uitwerpselen naar buiten en rijpen eerst in de grond. Eieren hebben een dichte schaal, waardoor ze tot zeven jaar in de grond kunnen blijven. U kunt besmet raken door het eten van groenten, fruit of bessen die zijn blootgesteld aan Ascaris-eieren. In het lichaam doorloopt de parasiet een lange bewegingscyclus. Eerst komen de larven uit de ingeslikte eieren en komen via de darmwanden in de bloedbaan. Met de bloedstroom migreren ze naar de lever, naar het hart, vervolgens naar de longen en van daaruit naar de keelholte. Wanneer de patiënt ze doorslikt, rijpen de larven in de darmen uit tot volwassen wormen, die in staat zijn om eieren te leggen.

Symptomen: buikpijn, misselijkheid, gewichtsverlies

buikpijn met parasieten

Terwijl de larven door het lichaam reizen, komen allergische manifestaties naar voren. Het is ook mogelijk mechanische schade aan die organen waardoor de larven passeren - de lever, bloedvaten, longen, darmen. De patiënt kan hoge koorts, uitslag en pijn in het levergebied hebben en aan het einde van de migratiefase - hoesten en kortademigheid. Wanneer spoelwormen zich in de darmen nestelen, worden hun afvalproducten vergiftigd. Ook kunnen de puntige uiteinden van de wormen de darm beschadigen of zelfs doorboren. Manifestaties zijn onder meer buikpijn, ochtendmisselijkheid, verlies van eetlust en veranderingen in ontlasting. Daarnaast zijn er een verminderd welzijn, slechte slaap, hoofdpijn, verhoogde vermoeidheid en gewichtsverlies. De aanwezigheid van ascaris in de darm veroorzaakt een tekort aan vitamine B6, A en C.

Diagnose van ascariasis

Voor de diagnose wordt bloed afgenomen voor een algemene analyse (verhoogde eosinofielen, verhoogde BSE, soms bloedarmoede) en een antistoffentest. Onder een microscoop zijn larven te vinden in het sputum van patiënten. In het darmstadium worden ascaris-eieren, en soms de wormen zelf, gedetecteerd in de ontlasting.

Geneesmiddelen voor ascariasis

Therapie voor ascariasis vereist geen ziekenhuisopname, behalve in gecompliceerde gevallen. Patiënten krijgen een dieet toegewezen dat rijk is aan vitamines, arm aan vetten en koolhydraten. Voedselinname - vier tot vijf keer per dag. Getoond worden geneesmiddelen met antiparasitaire werking, antihistaminica, probiotica en enzympreparaten.

Complicaties van ascariasis

complicaties met parasieten in het lichaam

Een complicatie van ascariasis kan darmobstructie zijn als gevolg van verstopping door een bal van wormen. Wanneer ascaris in de galwegen kruipt, treden braken, geelzucht, hevige buikpijn aan de rechterkant op. Volgens hetzelfde principe is ascariasis pancreatitis mogelijk, evenals ademhalingsfalen wanneer de luchtwegen worden geblokkeerd door parasieten.

Pinworms en enterobiasis

Pinworms zijn doorschijnende witte wormen van slechts 0, 5-1 cm lang. Het ene uiteinde van hun lichaam is puntig, wat de naam verklaart. Ze parasiteren voornamelijk in de dikke darm en kunnen na verloop van tijd zonder medicijnen verdwijnen, als zelfinfectie niet optreedt. Het feit is dat vrouwtjes om eieren te leggen afdalen in de anus en dit doen in de perianale plooien, waarna ze sterven. Bij de patiënt veroorzaakt dit proces ernstige jeuk. Als de patiënt na het krabben van het jeukende gebied zijn handen niet wast, vallen de eieren op het linnengoed, omringende voorwerpen, in voedsel en kunnen ze onder de nagels blijven. De patiënt kan zelf pinwormeieren doorslikken. Dit is hoe zelfinfectie optreedt.

Symptomen: anale jeuk

anale jeuk met parasieten

Het belangrijkste symptoom is 's nachts ernstige jeuk in de anus, omdat het op dit moment is dat de parasiet eieren legt. Bij enterobiasis zijn symptomen van het maagdarmkanaal mogelijk: buikpijn, misselijkheid, verhoogde gasproductie en het zenuwstelsel: vermoeidheid, slaapstoornissen of slapeloosheid (ernstige jeuk aan de anus verstoort de normale slaap). Pinworms kunnen in het vrouwelijke geslachtsorgaan kruipen en irritatie, pijn en afscheiding veroorzaken. En zelfs een hoest veroorzaken - indien doorgedrongen in de onderste luchtwegen.

Diagnostiek en behandeling van enterobiasis

Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van het schrapen van de perianale plooien (of het aanbrengen van plakband), waarna het resulterende materiaal onder een microscoop wordt onderzocht. Dus je kunt helminth-eieren vinden. Bij een bloedtest, zoals bij ascariasis, zal er een toename zijn van eosinofielen, met de ontwikkeling van complicaties - tekenen van ontsteking (verhoogde leukocyten, verhoogde ESR). Voor de behandeling worden antiparasitaire geneesmiddelen gebruikt. Sommigen van hen zijn gecontra-indiceerd voor zwangere en zogende vrouwen. Om jeuk te verminderen, wordt de anus gesmeerd met zalf met verdoving. De meest populaire folk remedie is knoflook.

Complicaties: dysbiose, blindedarmontsteking

Complicaties zijn afhankelijk van de reactie van het lichaam en het aantal parasitaire wormen. Mogelijke dysbiose, blindedarmontsteking, vaginitis, salpingitis, endometritis (ontsteking van de aanhangsels).

Preventie van ascariasis en enterobiasis

groenten en fruit wassen als preventieve maatregel tegen parasieten

Ascariasis:

  • identificeer en behandel patiënten op tijd;
  • zandbakken losmaken (eieren kunnen niet tegen direct zonlicht);
  • was uw handen na gebruik van het toilet en voor het eten;
  • was groenten, fruit, bessen.

Enterobiasis:

  • strijk het wasgoed grondig, vooral de plooien;
  • maak het appartement schoon met ontsmettingsmiddelen;
  • de patiënt te voorzien van persoonlijk beddengoed en slaapplaats;
  • Het is belangrijk dat kinderen hun vingernagels kort knippen.