Hoe de aanwezigheid van wormen in een persoon bepalen?

symptomen van parasieten in het lichaam

Helminthiase is een veelvoorkomend probleem bij bepaalde categorieën van de bevolking. Bij kinderen parasiteren pinworms in de regel, bij mensen die vaak vis consumeren, wordt diphyllobothriasis gediagnosticeerd en komt trichinose veel voor bij jagers.

Het feit dat menselijke wormen de ontwikkeling van veel ziekten veroorzaken die, zo lijkt het, niets met helminthiasis te maken hebben, wordt momenteel bevestigd door een breed scala aan onderzoeken. In het bijzonder is er een theorie dat helminthische ziekten worden geassocieerd met de ontwikkeling van oncologische processen.

Bovendien moet u zich ervan bewust zijn dat als er wormen in het lichaam zijn, dit niet betekent dat de patiënt symptomen van een dergelijke infectie zal vertonen. Tekenen van hun aanwezigheid kunnen worden vermomd als andere aandoeningen van de lever, galblaas, maag-darmkanaal. Als gevolg hiervan kan een persoon lange tijd verschillende middelen gebruiken en geen infectie detecteren. En nadat het juiste schema van anthelmintische behandeling voor de patiënt is geselecteerd, kan de ziekte worden genezen. Stel jezelf daarom vragen: "Wat moet ik doen als ik wormen heb, hoe kan ik controleren op de aanwezigheid van parasieten en zal ik dierbaren infecteren? ", Je moet niet bang zijn om contact op te nemen met de dokter en alle antwoorden te krijgen, en ontdek ook wat u moet doen als u ontwormd bent.

Voor antwoorden op vragen over wat wormen zijn, hoe gevaarlijk dergelijke parasieten zijn en hoe je niet besmet kunt raken met verschillende soorten parasieten, lees het onderstaande artikel. We zullen ook praten over de tekenen van infectie met wormen, zowel algemeen als specifiek.

Hoe kun je wormen krijgen?

wormbesmetting door dieren

Helminth-eieren kunnen op verschillende manieren het menselijk lichaam binnendringen. Er zijn vier belangrijke manieren van infectie:

Biohelminthiases. Wormen komen voor in rauw of slecht thermisch verwerkt vlees, maar ook in vis. U kunt besmet raken door het eten van reuzel, barbecue, gedroogde vis, sushi, enz.

Geohelminthieën. Rijpe helminth-eieren die zich in de grond en in het water bevinden, komen het lichaam binnen. In deze omgeving bevinden ze zich, en aangezien zowel menselijke uitwerpselen als dierlijke uitwerpselen daar terechtkomen. Plagen treden ook op wanneer een persoon in contact komt met dieren, bijvoorbeeld door voortdurend katten- of hondenuitwerpselen te verwijderen, evenals wanneer voedsel is besmet met vliegeneieren.

Contact. De meest voorkomende wormen, pinworms, worden van persoon op persoon overgedragen. In dit geval is het risico om deze ziekte te krijgen het grootst.

Een aantal parasieten kan het lichaam binnendringen wanneer insecten een persoon bijten.

Bij het proberen een antwoord te vinden op de vraag wat wormen veroorzaakt en hoe ze worden overgedragen, moet er rekening mee worden gehouden dat de belangrijkste manier van infectie met parasieten oraal-fecaal is. Dat wil zeggen, een persoon slikt eenvoudig de eieren van wormen door wanneer hij voedsel eet, water drinkt. In zeldzamere gevallen worden wormen in een persoon gevonden na de beten van geïnfecteerde insecten.

Infectie met wormen via de bodem

Na contact met aarde, zand etc. moet je niet alleen goed je handen wassen, maar ook je nagels reinigen. Kinderen kunnen hun nagels beter heel kort knippen. Alle groenten die in de grond groeien, moeten zeer zorgvuldig worden gewassen en, indien mogelijk, worden gebroeid met kokend water.

Dieren en vliegen

Wikipedia laat zien dat wormeneieren kunnen verschijnen in het huis en van huisdieren - katten, honden die op straat lopen. Er is een groot risico op infectie als kinderen met dergelijke dieren spelen. Daarom moet u direct actie ondernemen als er een vermoeden bestaat dat er bij katten wormen zijn ontstaan. Symptomen en behandeling van infectie bij dieren kunnen worden verkregen bij een dierenarts of bekijk de bijbehorende video op het netwerk. Op deze manier kunnen alle soorten wormen in het lichaam verschijnen. Daarom is het antwoord op de vraag of ze van hond op mens worden overgedragen en of het mogelijk is om besmet te raken van een hond ondubbelzinnig: ja, het is mogelijk.

Een andere drager van wormen zijn vliegen. Ze kunnen in eerste instantie landen op uitwerpselen, veeafval en vervolgens naar binnen vliegen en op voedsel landen. Als gevolg hiervan verspreiden ze helminth-eieren en ontwikkelen mensen na infectie helminthische ziekten.

Hoe worden wormen van mens op mens overgedragen?

Hoe kun je pinworms krijgen en worden deze parasieten van persoon op persoon overgedragen? Het antwoord op deze vraag is simpel: als een vrouwelijke pinworm 's nachts uit de darmen langs het rectum in de paus van de baby kruipt, kan ze een groot aantal eieren bij de anus leggen - tot 5000 stukjes. Als gevolg hiervan treedt ernstige jeuk op, de baby jeukt en de eieren vallen op zijn handen. Verder vallen de eieren uit de handen van de baby op kleding, beddengoed en andere voorwerpen die het kind aanraakt. Het is duidelijk hoe de wormen verder worden overgedragen: andere kinderen en volwassenen raken besmet met eieren, waarna kleine witte draadwormen zich in het lichaam vermenigvuldigen. Daarom is het erg belangrijk om je handen te wassen voor het eten, na thuiskomst van openbare plaatsen.

Infectie via water

watergedragen worminfectie

Veel parasieteieren worden gevonden in open wateren, maar ook in bronwater. Daarom moeten mensen die dergelijk water gebruiken een speciaal bacteriedodend filter gebruiken. Het is ook erg belangrijk om het water dat mensen drinken te koken en de gerechten die ermee zijn bereid te eten. Het is erg gevaarlijk om water uit reservoirs in te slikken.

Er moet rekening mee worden gehouden, als we het hebben over wat een worminfectie is, dat dit een ziekte is die vooral kinderen treft, omdat ze erg vatbaar zijn voor worminfecties. Het feit is dat bij kinderen de beschermende barrières nog niet in dezelfde mate zijn ontwikkeld als bij een volwassene, hun maagzuurgraad lager is.

Ook verschijnen tekenen van de aanwezigheid van wormen bij een kind heel vaak vanwege het feit dat kleine kinderen, in het proces van het beheersen van de wereld, alles proeven wat bij de hand is. Daarom merken ouders heel vaak de symptomen van worminfecties bij kinderen, in het bijzonder jeuk aan de anus, slechte eetlust, hoesten bij kinderen tijdens infectie, enz. Maar toch is het onmogelijk om de baby te wennen aan het strikt volgen van de hygiëneregels in de eerste jaren van zijn leven. Daarom is op dit moment het risico op infectie groot voor alle gezinsleden.

Over eierworm gesproken - wat is het en hoe deze ziekte te behandelen, er moet aan worden herinnerd dat wormen zich niet vermenigvuldigen in het menselijk lichaam. Wormen in het menselijk lichaam sterven na verloop van tijd af. Pinworms leven bijvoorbeeld enkele weken, rondwormen - ongeveer een jaar. Eieren die volwassen parasieten in het lichaam leggen, zullen zeker de darmen verlaten - hetzij wanneer uitwerpselen of babypoep naar buiten komen, of op de huid bij de anus terechtkomen, zoals gebeurt bij draadwormen. Wanneer de eieren buiten het menselijk lichaam zijn, rijpen ze in de externe omgeving, waarna ze het menselijk lichaam steeds weer binnenkomen en daarin parasiteren.

Omdat de reproductie van wormen niet in het lichaam plaatsvindt, worden grote aantallen wormen alleen waargenomen als herinfectie optreedt, als de eieren opnieuw via de mond het lichaam binnenkomen.

Daarom, als herinfectie niet optreedt, sterven de draadwormen die in het lichaam leven binnen ongeveer 4 weken. En als u alle preventieve maatregelen zeer zorgvuldig opvolgt, kunt u zonder behandeling van de aanwezigheid van wormen afkomen. In het geval van kinderen is de naleving van al deze regels echter een zeer moeilijke taak.

Tekenen van wormen

symptomen van parasieten bij kinderen

Bij besmetting met parasieten verschijnen bepaalde eerste symptomen van wormen bij mensen. Over welke symptomen met wormen verschijnen als u een infectie heeft, kunt u in detail leren van een specialist. Maar sommige tekenen van wormen bij mensen kunnen op zichzelf worden gezien.

Het meest opvallende teken dat er een infectie met parasieten is opgetreden, is dus de aanwezigheid van een sterk gewichtsverlies. Ook wordt de huid van de patiënt bleek - dit is hoe bloedarmoede zich manifesteert. Bij het uiterlijk worden ook tekenen van de aanwezigheid van worminfecties weergegeven - een persoon ziet er uitgeput uit, zijn vermoeidheidsniveau kan toenemen.

Helminten veroorzaken jeuk in de anus als de darmen zijn geïnfecteerd. Ze kunnen echter ook parasiteren in andere organen - in de longen, lever, blaas en zelfs in de arm of het been, enz.

Alle hierboven genoemde symptomen van parasieten in het menselijk lichaam zijn echter slechts de eerste algemene tekenen van infectie die optreden wanneer het lichaam enorm wordt beschadigd door wormen en maken het mogelijk om te herkennen dat er iets mis is met de gezondheid. Er zijn andere, meer specifieke symptomen van worminfecties bij volwassenen. De patiënt kan ze zien als een manifestatie van andere ziekten. Tegelijkertijd kan hij dergelijke ziekten lange tijd natuurlijk zonder succes behandelen. Dit duurt totdat de exacte oorzaak van dergelijke symptomen is vastgesteld - helminthiasis. Meer details hierover zijn te vinden in de bijbehorende video's op het netwerk.

Wat zijn de symptomen van wormen bij een volwassene en een kind kunnen optreden?

Spijsverteringsstoornissen

Als de parasieten in de darmen zijn gelokaliseerd en niet in andere organen, dan zijn de belangrijkste symptomen bij een volwassene en bij een kind een schending van de spijsvertering. Een persoon kan gestoord worden door constante diarree of constipatie, periodiek gemanifesteerd door misselijkheid, braken, pijn in de maag, pijn in het rechter hypochondrium, nabij de navel, darmstoornissen. Als darmparasieten worden opgewonden, maakt winderigheid zich vaak zorgen.

Al deze symptomen kunnen zowel sterk als zwak zijn, zowel langdurig als periodiek. Het hangt allemaal af van de ernst van de infectie. Er zijn soorten wormen die hormoonachtige stoffen produceren, onder invloed waarvan permanente diarree ontstaat. Als grote wormen groot worden (zoals een lintworm), verstoppen ze de darmen en veroorzaken ze constipatie.

Algemene malaise, aandoeningen van het zenuwstelsel

Wormen leven en scheiden zeer grote hoeveelheden giftige stoffen af, ongeacht of parasieten in het bloed, in de lever, in de longen van een persoon leven. Hoe groter de infectie, hoe meer uitgesproken de tekenen van intoxicatie van het lichaam, die het zenuwstelsel nadelig beïnvloeden.

Als gevolg hiervan ontwikkelen zich hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Sommige mensen verwarren dergelijke tekenen met de ontwikkeling van migraine, en als gevolg daarvan drinken ze pijnstillers.

Soms stijgt de temperatuur bij besmetting met parasieten, pijn in de gewrichten is verontrustend. Bovendien veroorzaken helminthische laesies een tekort aan vitamines en voedingsstoffen in het lichaam. Dit fenomeen, evenals depressie van het zenuwstelsel, leiden tot de manifestatie van chronisch vermoeidheidssyndroom. De patiënt voelt zich moe, hij maakt zich zorgen over slaperigheid, een gevoel van zwakte in het lichaam. Als we het over een kind hebben, is hij ondeugend, constant nerveus. Jonge kinderen hebben een verstoorde slaap, ze huilen of schreeuwen 's nachts. Schoolgaande kinderen kunnen door onoplettendheid en vermoeidheid slecht studeren.

Allergieën en huidverschijnselen

allergie met parasieten in het lichaam

Symptomen van wormen Wormen veroorzaken aantasting van de huid. De gifstoffen waarmee de wormen het lichaam infecteren, hebben een negatieve invloed op de algemene toestand en kunnen de manifestatie van verschillende reacties op de huid veroorzaken. Uitbarstingen treden op als gevolg van het vrijkomen van histamine uit mestcellen en de ophoping van het vloeibare deel van het bloed in het weefsel met de verhoging van de epidermis.

Deze zelfde redenen leiden tot de ontwikkeling van allergische reacties. In het bijzonder kunnen jeuk, rode vlekken, acne, urticaria, evenals droge hoest, allergische rhinitis, manifestaties van bronchiale astma optreden. Ook kunnen, wanneer geïnfecteerd, nagels exfoliëren, broos haar worden opgemerkt en scheuren op de hielen verschijnen.

Verslechtering van de immuniteit en infectieziekten

Omdat de wormen zich in het lichaam voeden, scheiden ze giftige afvalproducten af. Het toxische effect, een afname van vitamines en mineralen in het lichaam, leidt ertoe dat de immuniteit van de geïnfecteerde persoon aanzienlijk verslechtert. Als gevolg hiervan verslechtert de gezondheidstoestand bij chronische ziekten ook, ontstekingsprocessen in de nasopharynx beginnen te verstoren - sinusitis, stomatitis. Bij vrouwen en meisjes zijn vulvovaginitis, bacteriële vaginose mogelijk. Er zijn aanwijzingen dat bij langdurige infectie met draadwormen de ontwikkeling van een ontsteking van de aanhangsels mogelijk is. In dit geval is het erg belangrijk om hun aanwezigheid tijdig te detecteren. Parasieten in de lever veroorzaken ook een slechte adem, een aanhoudende slechte smaak.

Er is ook een mening dat wormen in een persoon het verschijnen van snurken en nachtelijk tandenknarsen veroorzaken. Deze relatie is echter nog niet bewezen.

Waar leven parasieten in het menselijk lichaam?

parasieten in het menselijk oog

De soorten parasieten in het menselijk lichaam worden bepaald afhankelijk van waar ze precies in het lichaam leven. Hoe de aanwezigheid te bepalen en hoe parasieten uit het lichaam te verwijderen, hangt af van hun type.

doorzichtig

Deze wormen bewonen voornamelijk de darmen en leven in de verschillende afdelingen. Haakwormen, rondwormen, brede lintwormen en andere lintwormen zijn gelokaliseerd in de dunne darm. In de dunne darm leven pygmee-lintworm, draadwormen, in de dikke darm - zweepworm. In totaal zijn er ongeveer honderd soorten holteparasieten. Foto's en afbeeldingen zijn online te vinden.

stof

Dit soort wormen leven bij mensen niet in de darmen, maar in organen en weefsels. Er zijn variëteiten die leven in de hersenen (cysticercose), lever (echinokokkose), longen (paragonimiase), spieren, lymfevaten (filariasis) en andere wormen.

Wat zijn de wormen in een persoon nog, u kunt erachter komen van een specialist.

Rondworm is een soort die behoort tot zowel luminale als weefselparasieten, omdat ze in de eerste fase van hun ontwikkeling door het bloed kunnen bewegen en elk orgaan kunnen infecteren. Hoe u van ascaris afkomt, zal de arts die het behandelingsregime voor infectie met dergelijke parasieten voorschrijft, vertellen.

Hoe wormen er bij mensen uitzien, kun je vinden door naar de afbeelding van het bijbehorende type parasieten te kijken. Speciale literatuur laat zien hoe de eitjes van wormen eruit zien.

Tekenen van infectie afhankelijk van het type

Hoe wormen zich manifesteren en hoe gevaarlijk ze zijn, hangt af van het type parasieten, waar ze precies in het lichaam leven en ook van de intensiteit van de infectie. Tekenen van invasie bij mensen kunnen na een paar dagen worden gedetecteerd. Als er bijvoorbeeld rondwormen verschijnen, verslechtert de gezondheid na 2-3 dagen. Bij infectie met andere soorten wormen worden de eerste tekenen bij de patiënt opgemerkt na 2-3 weken. De incubatietijd voor filariasis is 6 tot 18 maanden.

Darmwormen zijn gevaarlijk vanuit het oogpunt dat als er één persoon in de darm is, het onmogelijk is om te begrijpen dat een persoon besmet is, omdat er geen tekenen zijn. Bepaalde symptomen kunnen alleen storend zijn als de wormen lang zijn (ascaris, brede lintworm, enz. ), of als er een massale infectie heeft plaatsgevonden. Bijna alle helminthiases gaan gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, prikkelbaarheid.

Wat zijn wormen, hoe heten ze en hoe zien ze eruit?

Pinworms (enterobiasis) - u kunt de aanwezigheid van dit type worm bepalen door de manifestatie van de belangrijkste symptomen, evenals door de manifestatie van jeuk in de anus, die 's nachts intenser wordt. Als er slechts een klein aantal pinworms in het lichaam is, kan jeuk enkele dagen optreden, dan verdwijnen en na een paar weken weer verschijnen. Bij een sterke invasie kan jeuk constant worden gevoeld.

Ascaris - wat zijn de tekenen van ascariasis, hangt af van de ontwikkelingsfase van deze parasieten. In de fase waarin de larven naar het hart, de longen en andere organen migreren, is er sprake van zwakte, subfebriele temperatuur, hoesten, waarbij sputum vrijkomt, soms met pus en bloed. Als op dit moment een röntgenfoto van de longen wordt gemaakt, zijn er vluchtige infiltraten op te zien, die later verdwijnen. Allergische reacties ontstaan, een bloedtest laat een groot percentage eosinofielen zien. Als de invasie sterk is, is de ontwikkeling van bronchitis, longontsteking, astma-aanvallen waarschijnlijk. Vaak zijn mensen geïnteresseerd in de vraag of er hoesten kan zijn bij besmetting? Het is inderdaad mogelijk. U kunt ook een zere keel voelen. Tekenen van de tweede fase worden geassocieerd met spijsverteringsstoornissen. Rondwormen produceren stoffen die pepsine en trypsine, menselijke spijsverteringsenzymen, neutraliseren. Als gevolg hiervan worden eiwitten niet verteerd en verliest de patiënt veel gewicht. Bij ascariasis manifesteren zich soms complicaties - pancreatitis, obstructieve geelzucht, darmobstructie, blindedarmontsteking.

Ankylostomiasis, schistosomiasis, diphyllobothriasis, trichuriasis - met dergelijke laesies ontwikkelen zich bloedarmoede en beriberi. De toxines die de wormen van deze variëteiten afscheiden, verslechteren immers de darmmicroflora aanzienlijk, wat de ontwikkeling van dysbacteriose veroorzaakt.

Opisthorchiasis, fascioliase, clonorchiasis zijn leverparasieten. De gevolgen van invasie zijn icterisch syndroom, vergrote lever, milt, pancreatitis, cholecystocholangitis, neurologische aandoeningen, pathologieën van het spijsverteringsstelsel.

Trichinose - met een dergelijke laesie zijn de meest voorkomende symptomen spierpijn, zwelling van de oogleden, zwelling van het gezicht, koorts.

Strongyloidiasis - veroorzaakt rondwormen, de symptomen zijn zeer divers. Er kunnen tekenen zijn van dyspepsie, allergieën, disfunctie van de galwegen, enz.

Genito-urinaire schistosomiasis - veroorzaakt door platwormen, gemanifesteerd door diuretische aandoeningen. Aan het einde van het plassen wordt bloed in de urine gevonden. Bij mannen kan dit leiden tot pathologische laesies van de prostaat, pathologie van de zaadblaasjes. Bij vrouwen veroorzaakt het gevolgen in de vorm van vaginale bloedingen, genitale laesies. Fibrose kan in de blaas verschijnen.

Cestodose - veroorzaakt door lintwormen. Dit zijn runderlintworm, schapenhersenen, echinococcus, brede lintworm, enz. Tekenen van de ziekte zijn ernstig gewichtsverlies, zwakte en disfunctie van het maagdarmkanaal.

Hoe de aanwezigheid van wormen in een persoon bepalen?

Als er sprake is van bepaalde symptomen die wijzen op een infectie, maakt een persoon zich natuurlijk zorgen over hoe te begrijpen of u wormen heeft. Het is natuurlijk mogelijk om met zekerheid te zeggen of er sprake is van een infectie, alleen na een bezoek aan een arts en het uitvoeren van alle noodzakelijke tests. Maar er zijn andere manieren die geschikt zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn om erachter te komen dat je wormen hebt. Om dit te doen, moet u de gezondheidstoestand zorgvuldig volgen en aandacht besteden aan veranderingen in het lichaam. De aanwezigheid van enkele uitgesproken symptomen geeft immers een antwoord op de vraag hoe te begrijpen dat je wormen hebt.

Preventie van infectie met wormen

preventie van wormen bij mensen

Om infectie te voorkomen, moet u duidelijk begrijpen wat de oorzaken van invasie zijn, wat helminthiasis is, wat wormen zijn. Het is belangrijk om alle preventieve maatregelen te nemen, die de kans op infectie aanzienlijk verminderen.

 • Het is noodzakelijk om groenten en fruit grondig te wassen, er kokend water over te gieten.
 • Het is belangrijk om vliegen, kakkerlakken, muggen te bestrijden - om te volgen waar ze vandaan komen, om ze te vernietigen.
 • Het koken van vlees en vis moet minimaal 40-60 minuten duren.
 • U hoeft alleen uw eigen hygiëneartikelen te gebruiken - een handdoek, een kam (zodat luizen niet worden overgedragen), enz.
 • Het is belangrijk om de baby te leren voor het eten, maar ook na elk contact met dieren, onmiddellijk de handen te gaan wassen met water en zeep.
 • Als er dieren, groot en klein, in huis zijn, moet je ze constant geld geven om wormen te voorkomen. Om erachter te komen welke, moet u contact opnemen met uw dierenarts.
 • Het is belangrijk dat de jongste kinderen alleen met schoon speelgoed spelen en een gevallen fopspeen of fopspeen direct wassen.
 • Kinderen moeten worden gespeend van slechte gewoonten - op hun vingers zuigen, op hun nagels bijten, verschillende dingen in hun mond nemen.
 • De baby moet schone en korte nagels hebben.
 • Om herinfectie met draadwormen te voorkomen, moet de baby 's nachts een strak slipje dragen, wat de verspreiding van parasieten en eieren op het bed voorkomt.
 • Het is belangrijk om babykleding na het wassen te strijken.
 • 'S Morgens moet je het slipje verwisselen en het kind grondig wassen.