De eenvoudigste wormen (wormen) bij mensen

Tegenwoordig zijn ziekten die worden veroorzaakt door talrijke soorten protozoa en wormen wijdverbreid. Het gevaar van dergelijke aandoeningen wordt niet alleen verklaard door complicaties en storingen in het lichaam, waartoe protozoa en wormen bij mensen leiden, maar ook door de complexiteit van de diagnose van de ziekte vanwege de gelijkenis van symptomen met verschillende niet-parasitaire aandoeningen.

Helminten en protozoa veroorzaken:

 • storingen van het maagdarmkanaal (obstipatie, diarree, braken);
 • allergische reacties van de huid;
 • algemene intoxicatie van het lichaam;
 • spier- en gewrichtspijn;
 • uitdroging.

Om een diagnostische fout en de benoeming van een ontoereikende behandelingskuur te voorkomen, die in het beste geval gewoon niet effectief zal zijn en in het slechtste geval complicaties kan veroorzaken, is het noodzakelijk om het type wormen en de mate van infectie nauwkeurig te bepalen van het lichaam met hen.

Manieren van infectie met protozoaire wormen

protozoaire menselijke parasieten

Alle wormen komen van buitenaf het lichaam binnen. Hetzelfde geldt voor de eenvoudigste helminten. In de omgeving leven ze in de bodem, waterlichamen. Naast ongewassen handen, het eten van producten van slechte kwaliteit, kun je er thuis mee besmet raken door contact met een drager.

Het belangrijkste mechanisme van elke infectie is meestal oraal-fecaal, dat wil zeggen, een persoon slikt eenvoudig de eieren van de worm samen met voedsel, water, minder vaak treden enkele worminfecties op wanneer ze worden gebeten door geïnfecteerde insecten.

De eenvoudigste wormen die in mensen leven, behoren tot de klasse van eencellige organismen. De infectie wordt protozoose genoemd. Afhankelijk van het type en de mate van invasie kan het verloop van de ziekte ernstig zijn en zelfs de dood van de patiënt veroorzaken.

Welke wormen worden protozoa genoemd?

De eenvoudigste wormen kunnen een lichaam hebben met een constante vorm (ciliaten en flagellaten) en een variabele - een heldere vertegenwoordiger van de amoebe. Hun afmetingen zijn erg klein en variëren van 4-5 micrometer tot 1-3 millimeter. Vaak heeft de cel van deze micro-organismen meerdere kernen. De pseudopodia, trilharen en flagella fungeren als voortbewegingsorganen. Het reproductieproces vindt, afhankelijk van de soort, plaats door in tweeën te delen of door een complexe seksuele methode.

Om zichzelf te beschermen tegen ongunstige externe omstandigheden en voor verdere verspreiding, kunnen de eenvoudigste wormen in cysten veranderen, dit zijn cellen die zijn bedekt met een beschermend membraan. Hierdoor kunnen ze transformeren van een immobiele cyste naar een actieve toestand als ze een gunstige omgeving binnenkomen.

Er zijn frequente situaties waarin het lichaam van de drager niet eens de eenvoudigste wormen opmerkt die erin parasiteren. In andere gevallen leidt invasie tot de dood van de gastheer. Sommige soorten antilopen in Afrika zijn bijvoorbeeld permanente "meesters" van trypanosomatiden. En een menselijke beet van de tseetseevlieg, die deze wormen draagt, kan ze besmetten en slaapziekte veroorzaken, waarvan bekend is dat ze levensbedreigend is.

De meest bestudeerde protozoaire wormen

Parasieten in het menselijk lichaam die behoren tot de flagellaatklasse:

protozoaire parasiet Giardia
 1. Giardia is een parasiet die meestal leeft in de darmen, galwegen, lever van gewervelde dieren (mens en dier). Ze kunnen worden overgedragen via voedsel, water en andere factoren. Deze groep protozoa is de oorzaak van een ziekte zoals Giardiasis - een functionele aandoening van het maag-darmkanaal, namelijk de dunne darm. Veel patiënten die besmet zijn met Giardia ervaren geen duidelijke symptomen.
 2. Leishmania zijn de eenvoudigste wormen die door muggen worden gedragen. Na te zijn gebeten door insecten, heeft een persoon meer kans om leishmaniasis te krijgen. Tekenen van de ziekte zijn schade aan de huid, slijmvliezen en sommige inwendige organen, vaak worden koorts en bloedarmoede tekenen van de ziekte.
 3. Trypanosomatiden zijn protozoa die worden overgedragen door insecten. Wanneer ze besmet zijn, veroorzaken ze de ziekte trypanosomiasis. Deze ziekte heeft een lang beloop. Afhankelijk van het type trypanosomatiden worden verschillende systemen en organen aangetast.
 4. Amoeba-dysenterie parasiteert op de darmen. De invasie wordt uitgevoerd in de vorm van een 4-nucleaire cyste. Hoewel de dysenterische amoebe bijna overal wordt aangetroffen, worden de meest voorkomende gevallen van infectie geregistreerd in tropische landen. Amoeba is de oorzaak van zo'n besmettelijke protozoaire ziekte bij mensen als amoebiasis. Het klinische beeld van de ziekte is colitis ulcerosa, die wordt gekenmerkt door recidieven en exacerbaties. Er zijn ook gevallen van een extra-intestinale vorm van amebiasis - deze protozoaire wormen gaan van de darmen naar andere organen en zelfs naar de huid. De laatste vorm van de ziekte wordt amebiasis van de huid genoemd - op de billen en in het perineum zijn er duidelijke ulceratieve-necrotische tekenen.
 5. Trichomonas veroorzaken trichomoniasis. Momenteel zijn verschillende ondersoorten van Trichomonas bestudeerd. Intestinaal, waarvan het gebied van parasitisme zich in de dikke darm en de worm bevindt, brengt niet veel schade toe aan de darmen. Het gebied van parasitisme van het urogenitale Trichomonas, zoals blijkt uit de naam - het urogenitale systeem. Infectie vindt seksueel plaats. Deze ondersoort van protozoa is de oorzaak van een ziekte zoals trichomoniasis. Deze infectieziekte manifesteert zich door een ontsteking in het urogenitale systeem. Orale Trichomonas parasiteert in de mondholte, vormt geen gevaar voor de mens.

De sporofytsoort van protozoa wordt vertegenwoordigd door malariaplasmodium en coccidia:

 1. Het malaria-plasmodium, dat door muggen wordt overgedragen en malaria veroorzaakt, is het eenvoudigste micro-organisme. Het parasiteert in het bloed. Malaria bij een geïnfecteerde met deze parasiet manifesteert zich door de volgende symptomen: hypochrome bloedarmoede, koortsaanvallen, vergroting van organen zoals de lever en milt.
 2. Coccidia zijn protozoa die in het darmepitheelweefsel van veel dieren leven. Een aantal soorten coccidia zijn de veroorzakers van een ziekte als coccidiose. Bij mensen komt deze ziekte voor met een lichte intoxicatie en de verschijnselen van gastro-enteritis of enteritis.

Ciliaten: balantidia. Dit losraken van protozoa die in de dikke darm leven, is de oorzaak van een ziekte als infusordysenterie (balantidiasis).

Diagnose en behandeling van protozoaire wormen

Heel vaak, wanneer de aanwezigheid van wormen in het lichaam zonder symptomen optreedt, wordt de ziekte lange tijd niet gediagnosticeerd. Invasie kan worden vermoed door specifieke symptomen en kan alleen worden opgespoord met behulp van laboratoriumtests van uitwerpselen, urine, bloed, vloeistoffen verkregen door punctie uit verschillende organen en systemen.

In de medische praktijk zijn er algemene principes voor de behandeling van protozoaire invasie:

 • antiparasitaire geneesmiddelen;
 • steroïdeloze ontstekingsremmers;
 • medicijnen voor ontgifting;
 • met de manifestatie van een secundaire bacteriële infectie, nauw gerichte antibiotica.

Specifieke behandeling wordt voorgeschreven door een arts, op basis van het type protozoaire worm en de mate van invasie.