Helminthiasis bij mensen - symptomen en behandeling van wormen, diagnose

De verslechtering van de gezondheid kan niet alleen worden waargenomen door infecties die het lichaam binnendringen.

Parasieten en wormen kunnen ook malaise, zwakte en een staat van instorting veroorzaken. Ze kunnen leiden tot veel van de gevolgen die mensen gewoonlijk nemen voor de manifestatie van een normaal ontstekingsproces.

Wat is helminthiasis? En welke symptomen vertoont het in het menselijk lichaam?

De antwoorden zijn vrij eenvoudig.

Helminten zijn parasitaire, ronde en lintwormen, evenals hun heldere vertegenwoordigers, zoals rondwormen, draadwormen, runderlintworm, lintworm en vele anderen. Velen zijn ze zeker in de kindertijd of al in de volwassenheid tegengekomen.

De ziekte, die de overeenkomstige naam kreeg, zoals helminthiasis, is het resultaat van de invloed en activiteit van wormen in het lichaam.

Infectie met wormen

parasieten in de menselijke darm

Parasieten kunnen op verschillende manieren het lichaam van een persoon binnendringen, zowel onnodig schoon als niet geobsedeerd door hun gezondheid. Er zijn er genoeg.

Overweeg hoe wormen verschijnen in een gezond lichaam:

 • normale handdruk. De gemakkelijkste manier om een nieuwe gastheer voor een parasiet te bereiken. Via de bovenste lagen van de opperhuid komen ze eerst in de huid en vervolgens in het bloed. Deze overdrachtsmethode werkt ook bij contact met dakloze straatdieren en bij het aanraken van andermans voorwerpen. Dankzij de goede bloedcirculatie van een gezond persoon is het niet moeilijk voor hen om het doel te bereiken en zich op de gekozen plaats van hun toekomstige habitat te bevinden;
 • door het water. Veel wormen zijn als larven perfect geconserveerd in zoet en zelfs zeewater. Vergeet de dorpsbronnen en waterleidingen niet. Ze zijn niet overdreven gevoelig. Ook bij het bezoeken van zwembaden, baden en sauna's is voorzichtigheid geboden. Misschien zijn ze slecht verwerkt;
 • natte grond en zand. De eieren van veel soorten wormen komen met uitwerpselen naar buiten en vallen op deze oppervlakken. In voorstedelijke gebieden en zelfs in een kinderzandbak is het gemakkelijk om besmet te raken;
 • producten van lage kwaliteit. Deze omvatten vaak zeevruchten, fruit en groenten, eieren en melk, kwark;
 • plaatsen van openbare massale congestie van mensen. Supermarkten, winkels, apotheken en ziekenhuizen. Het is hier dat dagelijks veel mensen deurkrukken, rekken, verpakte producten en leuningen vastpakken. En niet het feit dat ze allemaal gezond zijn. Vergeet het vuil niet dat in deze kamers terechtkomt tijdens de regenachtige en vochtige periodes;
 • In de zomer- en herfstseizoenen vormen insecten een gevaar. Muggen en vliegen kunnen, zelfs met hun poten, kleine microscopisch kleine eitjes dragen.

Aan deze lijst van het optreden van worminfecties bij volwassenen en kinderen kan men ook de niet-naleving van de elementaire gebruikelijke regels voor persoonlijke hygiëne toevoegen.

Welke wormen kunnen worden geïnfecteerd?

soorten menselijke parasieten

Er is een groot aantal parasitaire vertegenwoordigers. En ze komen allemaal op verschillende manieren het lichaam binnen, migreren naar binnen en beïnvloeden specifieke organen. Sommigen van hen kiezen voor één host, terwijl anderen hun hele levenscyclus bij verschillende providers doorbrengen.

Mensen kunnen verschillende belangrijke geïsoleerde parasieten in hun lichaam waarnemen:

 1. de meest voorkomende rondwormen zijn nematoden. Kleine witachtige individuen. Bereik 40mm. Iedereen kent spoelwormen, draadwormen, zweepwormen en tropische guinese wormen. Ze leven in de darmen, eieren worden in de anus gelegd, vaak uitgescheiden met uitwerpselen. Het bepalen van een wormbesmetting met nematoden is heel eenvoudig en zonder analyse;
 2. parasitaire lintwormen zijn groter en gevaarlijker. Met een lengte van 10 meter migreren ze en gaan ze bijna alle vitale organen en systemen binnen. Er zijn gevallen van verstikking geweest na de bewegingen van de parasiet door het ademhalingssysteem. Gemanifesteerd door runderlintworm, lintworm;
 3. trematoden, staartvinnen. Ze zijn pretentieloos voor de habitat, daarom dringen ze zowel door de grond als door het water het lichaam binnen. Ze reizen door het menselijk lichaam en onder de talg zijn ze gemakkelijk te zien. Dit is voornamelijk het gebied van de ogen en oogleden. Ze vernietigen niet alleen de darmmicroflora, maar ook de weefsels van andere organen. Giftige effecten leiden tot uitputting van het lichaam.

Het is natuurlijk onmogelijk om onafhankelijk te identificeren welke helminth in een persoon zit. Alleen de methode van testen op wormen en een volledig onderzoek bepaalt het type en de daaropvolgende behandeling, en profylaxe wordt voorgeschreven in geval van herstel.

Symptomen van parasieten in het lichaam

Als wormen het lichaam zijn binnengekomen, kun je ze niet meteen herkennen aan de symptomen van infectie. Sommige verschijnen pas na een bepaalde tijd.

Maar alle tekenen van wormen bij een volwassene zijn behoorlijk ernstig en gaan op het eerste gezicht zonder reden door:

 • een sterke temperatuurstijging tot het niveau van het ontstekingsproces. Typisch 37, 6°C tot 38°C;
 • manifestatie van misselijkheid, braken;
 • pijnlijke pijn in de buik en navel;
 • mogelijke roodheid van de huid;
 • zwakte, slaperigheid, vermoeidheid;
 • af en toe onvrijwillig tandenknarsen 's nachts;
 • droge aanhoudende hoest en kortademigheid;
 • overtreding van de normale ontlasting. diarree of constipatie;
 • jeuk in de anus;
 • het verwerven van een gelige of te bleke huidskleur;
 • ongemak in de spieren en gewrichten.

Het is niet direct mogelijk om op basis van dergelijke signalen een juiste diagnose te stellen. Maar wormen bij mensen vertonen alleen die symptomen die overeenkomen met beschadigde organen. En dit zijn meestal de darmen, bronchiën en lever met nieren.

Tekenen van lopende helminthiasis

buikpijn door parasieten

Late detectie van parasieten kan leiden tot veel complexere gevolgen:

 1. een sterke afname van de immuniteit. Dientengevolge, het vermogen van elke infectie en virus om het lichaam binnen te komen;
 2. urticaria, bronchiale astma, als gevolg van de constante vergiftigingswerking van parasieten. De afscheiding van wormen veroorzaakt een ernstige allergie in het lichaam;
 3. intens haarverlies, wimpers;
 4. onverklaarbare broze nagels;
 5. tandbederf, glazuur verdwijnt geleidelijk;
 6. overvloedig bloeden van het tandvlees;
 7. nervositeit, psychische stoornissen.

Wormen bij mensen vertonen niet alleen symptomen van infectie, maar veroorzaken ook veel ziekten, verergeren het beloop van bestaande ziekten en daarom is de behandeling van parasieten verplicht.

Het is beter om op tijd een onderzoek uit te voeren en een volwaardige complexe verwijdering van wormen uit het lichaam te beginnen.

Ziekten veroorzaakt door parasieten

infecties veroorzaakt door parasieten

De kenmerkende genadeloze tekenen van worminfecties geven aan dat het lichaam onderhevig is aan ernstige toxische effecten of al schade aan vele organen en systemen:

 • verstoring van het maagdarmkanaal. Vanwege het feit dat de meeste wormen deze plek kiezen voor verdere groei en ontwikkeling. Het komt tot uiting in darmobstructie, dysbacteriose, diarree, pancreatitis;
 • ademhalingsproblemen. Elke migratie van de parasiet leidt hem steevast naar de bronchiën en de longen. Dit leidt vaak tot spasmen, longontsteking;
 • het centrale zenuwstelsel lijdt. Migraine, duizeligheid, verlies van oriëntatie in de ruimte, prikkelbaarheid en depressie;
 • een toename van de milt, lever, een afname van het niveau van uitstroom van gal;
 • onvoldoende functioneren van het urinestelsel. Urethritis, blaasontsteking;
 • problemen met de voortplantingsorganen. Vaginitis, ontstekingsprocessen in de baarmoeder, vagina, eierstokken. Mogelijke seksuele infectie.

Dit zijn ernstige symptomen die optreden bij wormen. Als u om uw gezondheid geeft, moet u zeker een arts raadplegen. Elk van de gepresenteerde tekens verplicht de specialist om een speciaal onderzoek voor te schrijven.

De meest voorkomende bloedtest zal aantonen dat er parasieten in het lichaam zijn verschenen. Met hemoglobinewaarden van minder dan 100 g / l, een verhoogd aantal eosinofielen van meer dan 6%, een toename van leukocyten vanaf 9% en een afname van erytrocyten van 3 g / l of minder.

Ook moet een specialist een scherpe afname van het eiwitgehalte en een toename van immunoglobulinen die kenmerkend zijn voor allergieën, opmerken.

Parasitaire ziekten en hun symptomen

Afhankelijk van het type en de klasse van wormen, kregen tekenen van infectie met wormen hun individuele namen, die ze van elkaar onderscheiden. Voor specialisten faciliteert deze classificatie verdere behandeling, herstel en preventie.

Ascariasis. Geeft natuurlijk de symptomen aan die de ascaris-parasiet vertoont, en mogelijke bijkomende ziekten. Meestal wordt het niet onmiddellijk waargenomen, maar pas na 2 weken na inname van wormen in het lichaam.

Symptomen lijken op een gewone hoest, acute bronchitis, milde allergieën. Verward met een veel voorkomende infectie, omdat het gepaard gaat met alle bovengenoemde kenmerken en koorts. Er kunnen veranderingen in de lymfeklieren zijn.

Bij gevorderde chronische ascariasis zijn alle symptomen gecompliceerd. Bloeddruksprongen beginnen, anorexia kan verschijnen samen met een gebrek aan eetlust, constante pijn in de buik. Regelmatig braken, ontlastingsstoornissen. Het gezicht wordt bleek, een gezonde huidskleur verdwijnt, donkere kringen en zwellingen verschijnen. 'S Nachts wordt slecht slapen of de volledige afwezigheid ervan een gewoonte. In fecale afscheidingen worden kleine witachtige wormen gevisualiseerd.

Penetratie van pinworms of enterobiasis. Een veel voorkomend verschijnsel bij jonge kinderen vanwege het niet naleven van de regels voor persoonlijke hygiëne. De infectie wordt veroorzaakt door frequente jeuk in de anus. Pinworms verschijnen periodiek. Voor 1-2 dagen met pauzes. Wanneer parasieten binnenkomen, is de reactie van het lichaam onvrijwillig tandengeknars 's nachts, slechte intermitterende slaap. Niet bijzonder gevaarlijk, pijn veroorzaakt niet.

Wormen, zoals staartvinnen, brengen opisthorchiasis met zich mee. Het acute verloop van de ziekte duurt maximaal 8 weken. Tijdens deze periode is er een verhoogde lichaamstemperatuur, zwaarte en een opgeblazen gevoel, diarree en een gevoel van ontsteking. Bij chronische blootstelling aan botten gaan de symptomen ook over naar de ademhalingsorganen, die ernstige allergieën veroorzaken, voor het centrale zenuwstelsel.

Lintwormparasieten leiden tot veel gevolgen van hun aanwezigheid in het menselijk lichaam. Een brede lintworm kan de alvleesklier verstoren, leiden tot darmobstructie, vitamine B12-tekort, een afname van hemoglobine en bloedarmoede. Evenzo veroorzaken alle vertegenwoordigers van lintwormen pijnsyndromen in de buikholte, een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

Giardiasis. Er is een klein aantal van deze parasieten in het menselijk lichaam. Maar ze zijn veilig binnen het normale bereik. Bij exacerbatie stijgt hun niveau. Wat leidt tot braken, bitterheid door aandoeningen van de lever en maag, karakteristieke pijn in de buik, een opgeblazen gevoel en verminderde ontlasting.

Uiteraard moeten dergelijke symptomen van helminthiasis worden behandeld en worden voorkomen door volledige preventie.